Informacija

Šis siaubingai atrodantis vabzdys, gyvybiškai svarbus biologinei įvairovei, nyksta!

Šis siaubingai atrodantis vabzdys, gyvybiškai svarbus biologinei įvairovei, nyksta!


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Tiems, kurie dar nematė ir negirdėjo apie šį vabzdį, jie atras, kad nepaisant jo išvaizdos, kuri kai kuriems gali kelti siaubą, ji yra nekenksminga, labai reikalinga ir naudinga gamtai būtybė. Tačiau dėl miškų (jo buveinių) niokojimo ši rūšis vis labiau mažėjo ir beveik išnyko!

Jei šis vabzdys nustos egzistuoti, miškai dar labiau sumažės, nes tai prisideda prie biologinės įvairovės palaikymo, nes šios rūšies dauginimosi metu lervos minta skaidančia mediena ir prisideda prie humuso gamybos. daug dirvožemiui reikalingų maistinių medžiagų.

Suaugę šie vabzdžiai minta medžių sultimis ir subrendusiais vaisiais, o tai padeda išplisti naujai augmenijai.

Kaip yra šiam vabzdžiui?

Šviesiaplaukė karvė atrodo kaip vabalas, nes skiriasi didžiuliais žandikauliais, kurie atrodo kaip ragai.

Šis vabzdys būdingas Europai, ir net Portugalijoje jis laikomas gimtųjų tos šalies miškų simboliu. Be to, jį galima rasti Pietryčių Azijoje.

Įvairūs jų vardai

Šviesiaplaukė karvė, kurios mokslinis vardas yra Lucanus cervus, taip pat žinoma kitais populiariais vardais, tokiais kaip:

  • briedžio vabalas
  • vabalų replės
  • žnyplinis vabalas
  • abatas
  • ožka

Funkcijos

Šios rūšies patinai ir moterys yra skirtingo dydžio ir formos, nes vyrai yra labiau demonstruojami ir didesni. Patelių ilgis gali būti nuo trijų iki penkių centimetrų, o vyrų - iki devynių ar dešimties centimetrų.

Kitas skirtumas tarp patino ir patelės yra tai, kad patino žandikauliai yra didesni nei moterų.

Kalbant apie fizinę išvaizdą, šviesiaplaukė karvė yra tamsios spalvos ir rausvų sričių, ji turi tris kojų poras, mažą galvą ir didelę krūtinę.


Reprodukcija

Norėdami daugintis, po poravimosi patelės deda kiaušinius į nukritusių medžių žievę arba į pūvančią medieną, kur kiaušiniai išsirita maždaug po dviejų ar keturių savaičių.

Lervos maitinasi ir vystosi medyje laikotarpiu, kuris gali svyruoti nuo vienerių iki penkerių metų, o rudenį persikelia į pilnametystę.

Suaugusi blondinė karvė gyvena nuo vieno iki keturių mėnesių.

Vabzdžio elgesys

Šie vabzdžiai aktyviausi naktį, nors miškingose ​​vietovėse jų būna bet kuriuo paros metu, ypač miškuose, kur yra mėgstamiausių šios rūšies medžių ąžuolų.

Poravimosi metu vyrai naudojasi dideliais žandikauliais kovodami su priešininkais ginčuose dėl patelės.

Paprastai patinai susiduria vienas su kitu medžių šakose, o kova baigiasi, kai vienas iš jų nukrenta ant žemės.

Buveinė

Miestuose retai randama šviesiaplaukių karvių, nes joms reikia miškingų buveinių, todėl miško priežiūra yra labai svarbi šios rūšies išsaugojimui.

Šiame kontekste dėl miškų niokojimo ir urbanizacijos išnyksta pageidaujama šviesiaplaukės karvės buveinė.

Šviesių karvių apsaugos projektas Portugalijoje

Portugalijoje, kur ši rūšis yra labai paplitusi ir yra tos šalies miškų piktograma, buvo sukurta iniciatyva apsaugoti šį vabzdį, tai yra Vacaloura projektas.

Ši iniciatyva orientuota į informacijos apie blondinę karvę rinkimą ir perdavimą šios rūšies stebėjimui ir išsaugojimui.

Šiuo projektu siekiama surinkti duomenis apie šviesiaplaukės karvės ir kitų jos šeimos rūšių Lucanidae paplitimą ir išsaugojimo būklę per Portugalijos piliečių pateiktą informaciją.

Budrus

Tiems, kurie gyvena regionuose, kur gyvena šviesiaplaukė karvė, ar net kitų panašių rūšių vabzdžiams, pavyzdžiui, vabalas ir boružėlė, rasta Brazilijoje, SOS perspėjimas yra toks: jei matote šiuos vabzdžius, leiskite jiems gyventi! Tiesiog nuleiskite arba perkelkite juos saugiai į augmenijos plotą.

Tokios nuostatos daro mus gamtos saugotojais!

Autorius Deise Aur. Straipsnis portugalų k


Vaizdo įrašas: Edukacija - žvelgiu į pasaulį (Lapkritis 2022).